مهدی احمدزاده

صفحه شخصی مهدی احمدزاده

مهدی احمدزاده

صفحه شخصی مهدی احمدزاده

مهدی احمدزاده
CMIK مخفف چهار کلمه Culture -Management -Information- Knowledge می باشد و مقصود حرکت در راستای این چهار اصل و کمک به بهبود و توسعه آنهاست.
بایگانی

گل

بالاخره 25 خرداد روز ملی گل هست یا نیست؟؟؟

از سال ۸۴ با درخواست اتحادیه گل و گیاه کشور و همکاری وزارت جهاد کشاورزی، دفتر گل و گیاه و شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۲۵ خردادماه به‌عنوان روز ملی گل در تقویم رسمی کشور نامگذاری شد. اما پس از پنج سال با حذف این روز ملی از تقویم، سؤال‌های بی‌جوابی در ذهن فعالان این عرصه شکل گرفته است.

گفته می‌شود حذف این روز از تقویم‌ها از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی با توجه به اینکه بار مالی و یا تبعاتی را برای دولت به همراه نداشته است، بدون هیچ توجیه و یا ذکر دلیلی صورت گرفته که علی‌رغم این اقدام باز هم فعالان صنعت گل و گیاه کشور ۲۵ خرداد هر سال را جشن گرفته و با گرد هم آمدن به چالش‌ها و دغدغه‌های خود می‌پردازند.

با وجود پیگیری‌ها و گلایه‌های تولیدکنندگان و فعالان این عرصه، همچنان گل در تقویم کشور جایگاهی ندارد.

به گفته برخی تولیدکنندگان گل، صادرات گل و گیاه در پنج سالی که روز ملی گل توانسته بود جایگاهی را در تقویم داشته باشد، ۱۰ برابر و تنوع و کیفیت تولید نیز بالا رفته بود.

علی‌رغم اینکه روز ملی گل به‌عنوان یک سنبل در تاریخ وجود داشت که هزینه‌ای نیز متوجه دولت و یا هیچ‌کدام از ارگان‌ها نمی‌کرد، لذا حذف آن گرچه از سوی تولیدکنندگان گل با اعتراض‌های بسیاری همراه بوده، اما تاکنون برای ثبت مجدد آن راه به جایی نبرده است.

والا نمیدانم چه باید گفت !!!!!!
ظاهرا نگهداری گل در تقویم هم سخت است!!

بگذریم!!!

بد نیست به این بهانه اطلاعاتی
در خصوص گل بیان بشه.

روزگاری نه چندان دور، گل و گلدان ها در حیاط خانه جایی امن برای زیستن داشتند و حتی در حافظه زیستی خود روزهایی را به یاد
نمی آوردند که بدینسان بی اهمیت شوند و گل های مصنوعی ، پلاستیکی، چینی و ... مأمن امن آنها را بدزد.

روزگاری، قبل از آنکه سرگرمی و دل مشغولی پدران ما تلویزیون شود، زندگی همه آنها به گل و گلدان های شمعدانی گره خورده بود و آب دادن و حفاظت و چیدن برگ های زرد، روزهای خوش و ناخوش آنها بود. دهان گود گلدان را خاک کردن ، قلمه زدن و دیدن ریشه دوانی و قوت گرفتن ساقه ها و انتظار نشستن برای بهار و فصل روییدن گل و بعد از ظهر تلخ پایان عمر گل را دیدن ، بخشی از زندگی آرام پدران ما بود، و این رسمی بود که به ما منتقل نشد!

اکوسیستم بر اساس تعادل است؛ تعادلی بین جانور و گیاه. بر اساس طبقه بندی ها، انسان ها هم جزئی از جانواران هستند و چه تعادل نامبارکی بین این جانوار و گیاهان شکل گرفته است.

غنچه‌های دست داریوش،

قدیمی‌ترین سند پیشینه دسته گل در ایران

یونانی‌ها نخستین ملتی بودند که برای گل‌های مختلف معاونی مشخصی را تعریف و در زندگی خصوصی و اجتماعی خود از آن بهره بردند که پس از آنها، بومی‌ها از این شیوه استقبال کردند و مردم سایر نقاط جهان نیز کم و بیش آن را پذیرفتند.

در ایران نیز کاربردهای مختلفی برای گل وجود دارد و هر گل به‌عنوان نوعی نماد و نشان مشخص برای ابراز علاقه به طرف مقابل، جشن‌ها و میهمانی‌ها، تبریک به عروس و داماد، عیادت بیمار، تبریک قدم نورسیده و... مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قدیمی‌ترین سند در رابطه با پیشینه و دسته گل در کشور به گل و غنچه‌های دست داریوش در سنگ‌نگاره‌های تخت جمشید است که بیشتر از دوهزار و ۵۰۰ سال قدمت دارد.

بنا بر نظر تحلیل‌گران تاریخ، این نقوش، مراسم برپایی جشن نوروز و به گمان برخی، جشن تولد و بر اساس اظهارنظرهای دیگری، مراسم تاج‌گذاری را به نمایش می‌گذارد. این نقوش گویایی از توجه و علاقه ایرانیان نسبت به گل و تقدیم دسته گل به‌عنوان هدیه است.

رسم تقدیم گل در اروپا به‌عنوان هدیه و تحفه، رسمی است که از ایران به کشورهای اروپایی سرایت کرده و این در حالی است که قدمت تقدیم گل در ایران به قدری است که نمی‌توان به‌طور مشخص و دقیق، مبداء آن را یافت. پس از اسلام نیز گل و دسته گل حرمت و اعتبار خود را نه‌تنها نزد مردم حفظ کرد، بلکه ارجمندتر نیز شد.

 

واکنش افراد در هنگام هدیه گرفتن گل

بر اساس تحقیقات به‌عمل‌آمده، افراد در هنگام هدیه گرفتن گل، رفتاری حاکی از ادب، احترام، تشکر، دوستی، صمیمیت و هیجان‌زدگی همراه با گفتاری متفاوت از خود نشان می‌دهند.

تمام این واکنش‌ها تنها در پنج ثانیه نخست گرفتن گل بروز می‌کند که این نشان‌دهنده تأثیر عمیق گل در وجود انسان‌ها است.

اکوسیستم بر اساس تعادلی میان جانور و گیاه برقرار است که بر اساس طبقه‌بندی‌ها، انسان نیز نوعی از جانواران هستند؛ اما چه تعادل نامبارکی میان این جانور و گیاهان شکل گرفته است.

صرف نظر از تأکید تمامی روان‌شناسان به تأثیر روانی گل بر روی انسان‌ها، حضور آن در فضای مسکونی بستر بسیار مناسبی برای آرامش روح و روان ایجاد می‌کند.

 

لاله، نیلوفر آبی، سروناز و گل‌محمدی، گل‌های ملی ایران

در حال حاضر حدود ۱۰۰ کشور جهان دارای گل ملی هستند که در برخی از کشورها مانند کانادا، آلمان و لبنان یک درخت به‌عنوان نماد ملی گیاهی کشور انتخاب می‌شود.

در برخی از کشورها، گیاهانی به‌عنوان گل ملی انتخاب شده‌اند که این گیاهان چندان قابل توجه نیستند.

گل رز از نظر کسوت قرار گرفتن در جایگاه گل ملی، رتبه نخست را به خود اختصاص داده است و در ۹ کشور آمریکا، انگلستان، ایتالیا، ایران، رومانی، عراق، عربستان صعودی، مراکش و بلغارستان به‌عنوان گل ملی انتخاب شده است.

رتبه دوم به گل ارکیده تعلق دارد که در میان هفت کشور که بیشتر در آمریکای جنوبی قرار دارند، به‌عنوان گل ملی انتخاب شده است.

گل‌های لاله و یاس در رتبه‌های بعدی جای گرفته‌اند و چهار گل نیلوفر آبی، گل‌محمدی، سروناز و لاله از گل‌های ملی ایران هستند.

انتخاب یک گل به‌عنوان گل ملی، ارتباط عمیقی با ویژگی‌های یک کشور دارد که عواملی همچون کسرت انتشار، اختصاص رویش گیاه در نواحی یک کشور، تاریخ، اسطوره‌ها، مذهب و خصوصیات فرهنگی مردم کشور در این انتخاب دلالت دارند.

از گل‌های ملی که در روییدن آنها به‌صورت طبیعی تنها بر حوزه یک کشور به‌خصوص محدود شده است، می‌توان به گل زنگوله‌ای شیلی در شیلی، گل شکرپاره در آفریقای جنوبی، اقاقیای طلایی در استرالیا و سرخس نقره‌ای در زلاندنو اشاره کرد.

 

زعیم، قدیمی‌ترین گلخانه مدرن کشور با قدمتی ۷۵ ساله

قدیمی‌ترین گلخانه مدرن که قدمت ۷۵ ساله دارد، توسط مرحوم زعیم از کشور هلند وارد و احداث شد. این گلخانه تاکنون نیز فعال است و از مدرن‌ترین گلخانه‌های کشور به‌حساب می‌آید.

رواج گل و گیاه در کشور به‌ویژه در طراحی فضای سبز از سه‌هزار سال پیش اهمیت بسیاری داشته و توسعه آن به‌عنوان یک حرفه، عمر ۸۵ ساله‌ای دارد که نخستین‌بار یک هلندی مقیم تهران با وارد کردن بذر گل از هلند، اقدام به پرورش گل در باغ خود و در واقع پرورش گل در کشور پرداخت.

 

سهم کشورها در مصرف و صادرات جهانی گل

بیش از ۷۳ درصد صادرات جهانی گ در کشورهای آلمان ۲۲ درصد، ایالت متحده ۱۵ درصد، فرانسه ۱۰ درصد، انگلیس ۱۰ درصد، هلند ۹ درصد، ژاپن شش درصد، ایتالیا و سوئیس هرکدام پنج درصد عرضه و مصرف و یا بخشی از آن به‌صورت صادرات مجدد به سایر کشورها فرستاده می‌شود. این در حالی است که تعداد کشورهای مطرح در صادرات جهانی، از انگشتان دست تجاوز نمی‌کند.

در سال ۲۰۰۰، میزان کل سطح گل و گیاه در دنیا ۳۶۰ هزار هکتار بوده که به ارزش ۶۰ میلیارد دلار گردش مالی ایجاد کرده است.

هلند به‌تنهایی هر سال بیش از هفت میلیارد دلار از محل صادرات گل درآمد دارد و میزان آن از طریق صادرات بذر و پیاز گل، ارائه کمک‌های فنی و مشورتی، خدمات مرتبط با پرورش گل و گیاهان زینتی و تجهیزات باغبانی به صدها میلیون دلار در سال می‌رسد.

این کشور علاوه بر بزرگ‌ترین تولیدکننده گل، بزرگ‌ترین واردکننده گل و گیاه نیز هست و از کشورهایی مانند کنیا، اکوادور و کلمبیا از طریق هوایی گل وارد می‌کند که این واردات به‌منظور پاسخگویی به بازارهایی است که در دست دارد؛ چرا که برخی گل‌ها در هلند خوب به عمل نمی‌آیند یا تولیدشان مقرون به صرفه نیست.

در سال ۲۰۰۰ بیش از هشت میلیارد دلار گل در بازارهای جهانی مبادله شد که در این میان کشور هلند با ۵۸ درصد صادرات گل شاخه بریده و ۵۳ درصد گل آپارتمانی را به خود اختصاص داده که این سهم در اتحادیه اروپا در زمینه گل شاخه‌بریده ۸۵ درصد و در صادرات گیاهان آپارتمانی ۵۹ درصد را شامل می‌شود.

# مهدی احمدزاده

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۳/۲۳
مهدی احمدزاده

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی