سلسله مطالب تشریفات کاربردی 4 - مصافحه و معرفی
کارشناسان و دست اندرکاران آموزش تشریفات برای مصافحه و معرفی رسمی توصیه هایی ارائه کرده اند که برخی از آنها در ادامه مورد اشاره قرار خواهد گرفت.
- با یک دست، مصافحه کنید. در بین مسلمانان و برای مثال در پایان نماز جماعت مرسوم است که با هر دو دست مصافحه می کنند. اما در محافل رسمی چنین نیست.
- همواره مقام بالاتر و یا فرد مسنتر در دراز کردن دست پیش قدم می باشد. دراز کردن دست توسط مقام پایینتر دور از نزاکت معمول میباشد.
- به هنگام دست دادن میبایست به صورت طرف مقابل نگاه کرد و دست وی را فشرد و به وی توجه کرد. دست باید گرم و خشک باشد.
- نباید به مدت طولانی دست افراد را نگاه داشت و بیش از حد لزوم فشار داد، به خصوص در مواردی که صمیمیتی بین طرفین وجود نداشته باشد. حدود 5 ثانیه کفایت می کند.
- به هنگام دست دادن نباید دست دیگر در جیب باشد.
- فرد تازه وارد میبایست اول به مقام بالاتر و سپس به سایر افراد دست دهد.
- افراد جوان تر خود را به افراد مسن تر معرفی میکنند.
- افراد پائین تر از لحاظ علمی خود را به افراد بالاتر معرفی میکنند.
- در معرفی اعضای یک گروه، ابتدا سرپرست و یا بلند پایه ترین فرد گروه را معرفی کنید.
- دست دادن با دستکش توسط آقایان برخلاف نزاکت است، در حالی که خانمها میتوانند با دستکش دست دهند.
- در کشورهای اسلامی دست دادن با زنان حرمت دارد و این امر میبایست قبل از مواجهه شدن به نحو مقتضی به طرف مقابل تفهیم گردد تا از بروز سوء تفاهم جلوگیری شود. چنانچه فرصت تفهیم موضوع به طرف مقابل نبوده است، نگهداری جزوه، روزنامه، لپ تاپ، ... در دست راست و کمی بیش از فاصله عرف ایستادن، شاید موثر واقع شود، طرف مقابل مصافحه را ممکن نداند.
- توصیه می شود در رویدادهای رسمی بین المللی و در اولین برخورد نسبت به تبادل کارت ویزیت اقدام شود. علاوه بر معرفی و آشنایی، از کارت برای تبریک، تشکر، ابراز هم دردی و عرض تسلیت و خداحافظی نیز استفاده نمود.
- به طور معمول قطع کارت ویزیت برای مردان 5 × 9 و برای بانوان 4 × 8 است.
- برای کارت ویزیت رسمی میبایست از زمینه سفید استفاده نمود.